Royal Society of Chemistry: Cum susținem o prezentare științifică?

Feb 20, 2018
Robert Nicolau

Indiferent dacă predăm un curs, prezentăm rezultatele cercetării la o conferință sau candidăm la un proiect de cercetare, susținerea unei prezentări științifice poate reprezenta o dificultate pentru mulți dintre noi. Majoritatea oamenilor nu este obișnuită să vorbească în fața unei audiențe. Abilitățile de ‘speaker’ se învață și se exersează, mai ales în cazul celor care nu au înnăscute aceste abilități.

Care sunt cele mai bune metode de a-ți transmite ideile în timp ce menții interesul audienței?
Royal Society of Chemistry a stat de vorbă cu Jacquie Robson, profesor conferențiar la Durham University, UK și cu Paul Bader, director de creație la Screenhouse, o organizație care desfășoară regulat cursuri dedicate oamenilor de știință pentru dezvoltarea abilităților de prezentare.

Cele mai bune cinci recomandări făcute de Jacquie și Paul și preluate mai jos de Enformation sunt următoarele:

1. Gândește-te la audiență

Nu toți cei din sală sunt specialiști în subiectul prezentării tale. În majoritatea cazurilor, tu ești expertul! Transmite audienței imaginea de ansamblu – este o modalitate simplă de a stabili contactul cu cei din sală și de a avea un impact.

2. Spune o poveste

‘Poveștile sunt ușor de ascultat și ușor de spus.’, susține Bader. Sugestia celor doi este să structurăm ideile prezentării sub forma unei povești, pe care să o expunem liber, fără a o citi de pe foaie.

3. Mijloacele vizuale sunt esențiale

Prezentările făcute în PowerPoint sunt deja un lucru obișnuit în comunitatea științifică. Dar important de reținut este să nu încărcăm prezentarea cu prea mult text. Audiența trebuie să își îndrepte atenția spre tine, și nu să încerce să citească fraze întregi de pe ecran. Folosirea de grafice, diagrame și imagini sugestive este, de departe, cea mai eficientă.

4. Nu uita de limbajul corpului

Este important modul în care ne prezentăm în fața audienței: o postură deschisă, zâmbetul, menținerea contactului vizual cu audiența, un volum moderat al vocii, toate sunt elemente care asigură o prezentare reușită. Cât despre emoții, Bader ne sugerează să le ignorăm. De cele mai multe ori, audiența nu va observa nervozitatea celui care vorbește.

5. Practică, practică, practică

Probabil că cel mai important sfat este exersarea și cronometrarea discursului înainte de ziua prezentării. În acest fel, îți poți da seama dacă prezentarea ta este prea lungă sau prea scurtă, dacă este prea complicată, dacă mai sunt modificări de făcut, etc.

Și cum rămâne cu întrebările din audiență de la sfârșitul prezentării, de care se tem unii dintre noi? „Nu te poți pregăti pentru întrebări, așa că nu te îngrijora,” spune Robson. „Nu este un examen, doar o discuție. Transformă-le într-o conversație și nu-ți fie frică să spui ‘Nu știu răspunsul’.”

Citește tot articolul.

Descarca Aplicatia
↓ descarca

Member Login

Ai uitat parola?

Creează cont

Resetează parola
Te rugăm să introduci adresa ta de email. Vei primi noua parolă pe email.